Skip to content

Unnslapp kjønnslemlestelse

3. mai 2011
Betty Chepstoek

Betty Chepstoek

Betty Chepstoek (27) ble rammet av polio bare fem måneder gammel og har måttet takle livet som funksjonshemmet siden. Omskjæring av kvinner er en viktig del av kulturen hun tilhører, men svært risikabel for kvinner med funksjonsnedsettelse. Betty har gjort kampen mot denne praksisen til en av sine viktigste oppgaver i livet.

Det var i 1998 at far kom for å fortelle meg at alt var gjort klart til seremonien som skulle markere min omskjæring og overgang til voksen kvinne. Det skulle skje like etter at vi var ferdige på skolen i november det året. Da jeg fikk høre dette startet jeg å gråte og spurte hvordan jeg skulle kunne takle komplikasjonene ved kjønnslemlestelse sammen med funksjonshemningen min. Han svarte at kulturen vår forlanger det, han har gjennomført omskjæring, moren min hadde det, så hvem var det jeg trodde jeg var som ikke ville?

I Sabiny-stammen som jeg tilhører, vurderes omskjæring av kvinner som en av kjerneverdiene. Lemlestelsen skjer for å redusere den seksuelle lysten hos kvinner. Mennene deres skal ikke behøve å være redd for utroskap om de er borte hjemmefra for lengre tid ad gangen. På den måten har kjønnslemlestelse en tvetydig funksjon: Den gjør kvinnene til mannens eiendom, men samtidig møtes de kvinnene som har gjennomgått omskjæringen med stor respekt i samfunnet, de kan kreve lederstillinger både i familien og i samfunnet og de har tilgang på felles ressurser. Motsatt betraktes en ikke omskåret kvinne som en skam og en forbannelse. Hun har ikke adgang til å ha lederposisjoner og får ikke bruke av fellesressursene.

Så meningen var at jeg også skulle underkastes kniven og omskjæres. Men jeg ville ikke. Under oppveksten hadde jeg sett hvilke farer kvinnene utsettes for som følge av kjønnslemlestelse. Praksisen gjør komplikasjoner ved fødselen vanlig, omskårne kvinner har ingen eller liten glede av seksuallivet (klitoris klippes av), de lider ofte av inkontinens, mange mister førligheten i beina fordi legene som utfører inngrepet ikke er gode nok og mange mister hørselen på grunn av en tradisjonell urtemedisin som brukes under operasjonen. Friske kvinner blir funksjonshemmet og funksjonshemmede får det verre: Siden jeg er funksjonshemmet fryktet jeg at disse skadene ville bli enda verre for meg og at livet dermed ville bli vanskeligere. Jeg fryktet at jeg kom til å dø.

Jeg bestemte meg for at dette ville jeg ikke være med på. Da skoleferien hadde startet, gikk jeg til mor. Jeg gråt og spurte henne om jeg skulle måtte takle både funksjonshemningen og skadene jeg ville bli påført gjennom kjønnslemlestelse. Hun følte med meg og bar meg på ryggen til en taxiholdeplass. Her fikk jeg en taxi som tok meg til tantes hus. Jeg måtte gjemme meg til sesongen for omskjæring var over! Jo da, det er en egen sesong for kjønnslemlestelse: vanligvis foregår det bare i år som ender på partall: 2008, 2010, 2012…

Far ble bitter og brøt enhver forbindelse med meg på grunn av at jeg nektet å la meg omskjære. Han nektet å betale skolepenger for meg, frasa seg farskapet og kastet meg ut hjemmefra. Han hevdet at jeg hadde brakt skam over ham og familien. Men jeg hadde støttespillere i USA, så hver gang sesongen kom, fikk jeg opphold på sikre steder helt til den var over.

Siden da har jeg jobbet mot kjønnslemlestelse i Uganda og Øst Afrika. Jeg har lobbet gjennom media, og jeg presenterte historien om hvordan jeg unnslapp FGM da jeg representerte Uganda under East African Girl Child Forum i Dar-es-Salaam for  World Vision Uganda. Her holdt jeg en innledning om kjønnslemlestelse og funksjonshemmede. Jeg oppfordret unge jenter til å slåss for å ta kontrollen over sine egne liv. For å støtte opp under argumentene mine, opplyste jeg om følgene av FGM: store smerter, blødninger, inkontinens, infertilitet, smerter under samleie, svulster i underlivet og fistula, det at avføring og urin forlater kroppen gjennom vagina. Jeg har latt meg fortelle at svært mange kvinner har lidd i stillhet på grunn av lojaliteten de føler i forhold til ektemennene, tradisjonene og kulturen de tilhører. Dette må ta slutt! Kjønnslemlestelse umenneskeliggjør kvinner og ødelegger deres helse og verdighet.

Regjeringen i Uganda er nødt til å engasjere seg, og sier den gjør det, men hva er det egentlig som skjer? Parlamentet vedtok en lov mot kjønnslemlestelse i 2008. Loven ble ratifisert av den ugandiske presidenten i 2008. Men loven er ikke implementert skikkelig og praksisen med kjønnslemlestelse fortsetter. Det ser vi blant annet gjennom at mer enn 200 kvinner ble omskåret i skjul i fjor bare i det området jeg kommer fra og noen andre steder.

Fakta om Uganda

Kart Uganda
Klikk bilde for fakta om Uganda

Også rettighetsorganisasjonene for funksjonshemmede må ta klart stilling mot praksisen, fordi funksjonshemmede kvinner er enda mer sårbare enn kvinner uten funksjonsnedsettelse. Dessuten er det enda vanskeligere for funksjonshemmede kvinner å bli hørt i den offentlige debatten, så interesseorganisasjonene bør vise oss solidaritet. Men lite eller ingenting skjer.

Myndiggjøring av kvinner ville styrket kampen mot kjønnslemlestelse. Kvinner mangler ofte selvtillit nok til å protestere. De frykter dessuten stigmatiseringen som følger med protestene og de er redde for å bli utstøtt fra samfunnet hvor de hører hjemme. Mange lider og dør uten noensinne å si i fra.

Så det vi må spørre oss om er når skal regjeringen og mennene med makt lytte til kvinners krav og la kvinnene selv bestemme over saker som gjelder deres egen kropp og deres egne liv?

Dette ville ikke bare bedre livskvaliteten til kvinnene i Uganda. Det ville også spare landet for masse lidelse og utgifter til behandlingen av de uønskete resultatene av kjønnlemlestelse. Medisinsk behandling koster mange penger. Det ville derfor være i landets interesse, i likhet med individuelle kvinners interesse, å avskaffe praksisen. Samfunnet ville profitere på alle nivåer – kvinnene ville nemlig bli i enda større stand til å bidra til utviklingen i samfunnet og de slapp de ødeleggende og invalidiserende virkningene av kjønnslemlestelse.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Følg meg

Få nye innlegg levert til din innboks.