Skip to content

Som idrettsmann kan man sette fordommene på prøve

20. april 2012

Av Hussam Fares Azzam.

Hussam Fares Azza

Hussam Fares Azza

Jeg er født med cerebral parese. Til tross for dette regnes jeg som en stjerneatlet og har tatt flere olympiske medaljer. Jeg begynte å delta i sportsaktiviteter i Gaza så tidlig som i 1996. Målet mitt var å få folk til å forandre mening om hva det vil si å være funksjonshemmet. Det har jeg gjort, og det kommer jeg til å fortsette å gjøre.

Jeg er 36 og bor sammen med min kone Noha og ni barn i et lite hus nord i Gaza.

Jeg kaster spyd. Da jeg debuterte i internasjonale konkurranser i Sydney i 2000, vant jeg den første olympiske medaljen noensinne for Palestina. Det var en stor ære for meg. Mange mennesker som lever med funksjonshemning i mitt land, følte at det også var en medalje til dem. Men dette var bare begynnelsen: Jeg fortsatte å trene og i 2002 tok jeg en bronsemedalje i en konkurranse i Frankrike og i 2004 tok jeg sølv i De paralympiske lekene i Athen.

I 2005 fikk familien min vanskeligheter og jeg sluttet å trene. At Palestinas Paralympiske Komite (PCC) i Gaza manglet penger gjorde ikke saken bedre. Mange av oss atleter med funksjonshemning ble rammet av denne mangelen på ressurser. Jeg ga opp mine daglige treningsøkter, problemene hjemme ble bare større og større, men likevel klarte jeg ikke å oppgi tanken på sport. Sport var svært viktig for meg, som det var for mange andre i samme situasjon. Sport var nemlig den arenaen hvor vi kunne få vist oss frem som mennesker med muligheter og styrke.

Men situasjonen endret seg til det bedre: I 2010 kontaktet PCC meg på nytt. Det EU-støttede Mercy Corps og deres Sport for forandring-program skulle starte opp i Gaza i mai det året. Programmet sørger for å legge forholdene til rette for funksjonshemmede toppidrettsutøvere med gode treningsfasiliteter, topp utstyr, personlige trenere og transport til og fra treningssentrene. Komiteen oppmuntret meg til å gå i gang med treningen på nytt, og med det tilbudet som nå ble etablert, kunne jeg ikke annet enn å si ja. I begynnelsen var det mange vanskeligheter, men både trenerne og treningskoordinatorene mine ga meg så mye støtte at jeg holdt ut.

Hussam Fares Azzam

Hussam Fares Azzam

Jeg ble også oppmuntret av at jeg ble spurt om å være med i The Mercy Corps lederskap i forbindelse med ungdomsprogrammet. De mente de kunne dra nytte av mine mange års erfaring innenfor funksjonshemmede og idrett. Jeg har deltatt i mange timer med radiodebatter om dette temaet for å dele disse erfaringene med andre – vi snakket om betydningen av støtte, vanskeligheter og suksess, og ikke minst hvor viktig det er med støtte fra familie og sivilsamfunn. Jeg gjorde dette blant annet fordi jeg synes det er viktig å synliggjøre funksjonshemmedes styrke både for andre funksjonshemmede og ikke-funksjonshemmede.

Støtte er helt avgjørende, men støtten kan ikke bare komme fra sivilsamfunnet. Også familien din må slutte opp om det du gjør om det skal bli noe ut av det. Heldigvis for meg støttet min familie meg fullt ut: Den er en sterk kilde til oppmuntring og motivasjon. Dessuten må jeg få si at jeg er stolt av barna mine når de forteller til andre det jeg har oppnådd. Og kona mi deler erfaringene mine med meg og sier: ”Vanligvis hjelper jeg ham i dagliglivet og gjør alt jeg kan for at han skal kunne konsentrere seg om treningen sin. Vi er ofte med når han trener og vi er med ham i sosiale lag for å vise hvor stolte vi er av ham og at vi ønsker å gi ham støtten han trenger.”

Med støtte fra familien min og trenerne mine kunne jeg legge inn det ekstra gearet som trengtes for å forberede meg til det siste store evenementet i 2011, nemlig kvalifiseringen for Paralympics i London i 2012. Denne konkurransen fant sted i Tunis i juni i fjor. Jeg gleder meg til Paralympics og kan bare legge til at det er mange funksjonshemmede atleter som drømmer om å få delta i London. Det er toppen av hva vi kan være med på. Jeg er stolt av å få representere landet mitt og stolt av The Mercy Corps og PCC som har klart å støtte oss gjennom Sport for Forandring-programmet.

Hussam Fares Azzam

Hussam Fares Azzam

Mine erfaringer viser at funksjonshemmede er i stand til å forsere hindre og utfordre fordommer. Sport og konkurranser viser hva vi kan og gjør fordommene til skamme. Sport og mesterskap som Paralympics blir øyeåpnere for mennesker som ikke evner å se hva vi funksjonshemmede er i stand til og hvordan vil kan bidra til vekst og utvikling også i samfunnslivet. Atletenes bedrifter blir noe alle funksjonshemmede føler stolthet over, og det hjelper oss til å styrke vårt selvbilde og vår selvtillit, både som individer og som kollektiv. Sport bidrar til å fjerne utfordringer og det bidrar til integrering. Derfor trenger vi økt innsats for funksjonshemmedes idrett, ikke mindre!

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Følg meg

Få nye innlegg levert til din innboks.

%d bloggers like this: