Skip to content

Livet blir bedre

18. juni 2012

Av Gladys Chanda

Gladys Chanda nett 1

Gladys Chanda

Jeg heter Gladys Chanda og bor i towwshippet Luangwa, utenfor kobbererbyen Kitwe i Zambia. Dette er tredje gangen jeg publiserer en blogg på NHFs sider og siden sist, for omtrent et år siden, har det skjedd flere gode ting i livet mitt. Jeg har lenge drømt om å kunne forsørge meg selv gjennom mitt eget arbeide. Jeg har alltid lik å sy. Så med pengene jeg har tjent på blogginnleggene til NHF og annet arbeid, kunne jeg rett og slett begynne på et kurs i skreddersøm og design ved samfunnssenteret Bwafwano her i Luangwa. Kurset tok seks måneder.

Det var et flott kurs. Jeg lærte både å sy og tegne ut mønster til forskjellige plagg. Med den kunnskapen jeg har ervervet meg, vil jeg kunne skaffe meg en bærekraftig inntekt. Med den kunnskapen jeg har fått kan jeg for eksempel sy skoleuniformer til både gutter og jenter. Disse uniformene kan jeg selge til foreldrene deres. Dette vil gi meg en bedre inntekt enn den jeg fikk ved å selge kassava og jordnøtter. Og med en slik inntekt får jeg råd til å leie meg et lite hus med innlagt vann og et ordentlig og tilpasset toalett. Slik det er i dag så bor jeg 500 meter fra nærmeste vannpumpe og må betale småguttene i nabolaget for å hente vann til meg.

Fortsetter med rettighetsarbeid

Vi har også fortsatt aktivitetene våre i den lokale interesseorganisasjonen for funksjonshemmede, Disability Support. Som jeg fortalte i det første blogginnelgget, driver vi en form for dramatisert opplysnings og rettighetsarbeid i lokalsamfunnet. Hensiktet er å få folk til å se oss og forstå at vi har rettigheter på samme måte som de selv har. Det er spennende å legge merke til at folks holdninger til oss er i forandring, og stigmatiseringen og diskrimineringen av oss funksjonshemmede avtar. Det betyr at det arbeidet vi gjør fungerer og jo mer synlige vi blir, jo mer inkludert blir vi i lokalsamfunnet.

Disability support er også i ferd med å implementere et program rundt hiv/aids. Vi har gjennomført en rekke tiltak gjennom dette programmet, blant annet med å tilby frivillig testing og rådgivning. Men kanskje det viktigste er at vi også har fått opplæring som ”peer educators” for å lære andre funksjonshemmede om hva de bør gjøre for å beskytte seg mot hivsmitte. Jeg var heldig og var en av de 20 personene som fikk denne opplæringen.

Gladys Chanda nett 2

Sex, hiv og ødeleggende myter

Det vi gjør er å reise fra lokalsamfunn til lokalsamfunn og informere andre funksjonshemmede om hvordan de kan beskytte seg mot smitte. Jeg er veldig glad for at dette vil være et bidrag til å skape en bedre verden, en verden med null smitte av hiv. Dessuten vil kampanjen vår også vise at funksjonshemmede har et seksualliv. Ingen her i Zambia tror at funksjonshemmede kan nyte seksualiteten. Men det kanskje verste er at funksjonshemmede er offer for en rekke ødeleggende myter rundt smitten av hiv. Den verste er kanskje at mange tror at en mann som er hivpositiv blir kvitt smitten om han har sex med en funksjonshemmet. Denne myten har gjort en rekke funksjonshemmede kvinner til voldtektsofre.

Men vi håper og jobber for at vi skal nå målet om null smitte og at dette målet også skal gjelde for funksjonshemmede. Vi kan ikke en gang forestille oss hvor vanskelig livet blir for en hivpositiv funksjonshemmet her i Afrika når han eller hun ikke har tilgang på rent vann og ordentlige toaletter.

Men for øyeblikket har jeg skredderkompetansen min. Det er en begynnelse. Det jeg ennå ikke har er en symaskin slik at jeg kan begynne forretningen min og dermed forbedre livskvaliteten. Så en symaskin er et viktig neste steg for meg.

Tolket og skrevet ned av Julien Mwape Zimba.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Følg meg

Få nye innlegg levert til din innboks.

%d bloggers like this: